Wat je kunt doen als je Slachtoffer Van Kind- Oudermishandeling bent

Het is een moeilijk en pijnlijk besef wanneer je je realiseert dat je als ouder mishandeld wordt door je eigen kind. Toch is dit een situatie die niet vanzelf veranderd. Je zult zelf moeten zorgen voor de verandering. Houd daarbij in gedachten dat je dit niet alleen voor jezelf doet maar ook voor je kind en voor andere gezinsleden. 

Hier zijn enkele belangrijke stappen die je kunt overwegen om jezelf te beschermen, hulp te krijgen en een weg naar herstel te vinden:

slachtoffer
  1. Erken de situatie: Het is belangrijk om de situatie te erkennen en te begrijpen dat het geweld dat je ervaart onaanvaardbaar is. Het is normaal om je verward, bang en bezorgd te voelen, maar het erkennen van de mishandeling is een belangrijke eerste stap naar het vinden van hulp.
  2. Zoek direct veiligheid: Als jij zelf of anderen in direct gevaar zijn, zoek dan onmiddellijk een veilige plek. Bel indien nodig de politie of andere hulpdiensten om dringende hulp te krijgen.
  3. Zoek steun bij anderen: Praat met iemand die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Dit kan bijvoorbeeld een vriend, familielid of buurvrouw zijn. Het delen van je ervaringen kan je helpen om emotioneel verlichting te vinden en je te realiseren dat je niet alleen staat.
  4. Zoek professionele hulp: Kind-oudermishandeling is een complex probleem dat professionele aandacht vereist. Overweeg om professionele hulp te zoeken bij een therapeut, counselor of maatschappelijk werker die ervaring heeft met huiselijk geweld en gezinsrelaties. Deze professionals kunnen je helpen om de impact van de mishandeling te verwerken, je emoties te begrijpen en je te begeleiden bij het nemen van de juiste stappen.
  5. Verzamel bewijsmateriaal: Als je jezelf veilig genoeg voelt, probeer dan bewijsmateriaal te verzamelen van de mishandeling die je hebt meegemaakt. Dit kan nuttig zijn als je besluit juridische stappen te ondernemen of hulp zoekt van instanties.
  6. Neem contact op met hulpinstanties: Er zijn verschillende organisaties en hulpinstanties die gespecialiseerd zijn in het aanpakken van huiselijk geweld. Zoek contact met een lokale hulporganisatie of een meldpunt voor huiselijk geweld om advies en ondersteuning te krijgen.
  7. Stel je veiligheid voorop: Jouw veiligheid en welzijn zijn van het grootste belang. Als je je niet veilig voelt om thuis te blijven, overweeg dan om tijdelijk ergens anders onderdak te zoeken, zoals bij een vriend of familielid.
  8. Geef jezelf de tijd om te herstellen: Herstellen van oudermishandeling kan een langdurig proces zijn. Wees geduldig met jezelf en geef jezelf de tijd en ruimte om emotioneel te genezen.
  9. Blijf geloven in jezelf: Het is belangrijk om te weten dat jij niet verantwoordelijk bent voor het geweld dat je hebt ervaren. Blijf geloven in jezelf en onthoud dat er hulp en ondersteuning beschikbaar zijn om je te helpen deze moeilijke periode te doorstaan en een veilige toekomst voor jezelf te creƫren.

Wanneer je hebt besloten dat je zo niet meer verder wilt is het belangrijk dat je de nodige ondersteuning krijgt om de situatie te veranderen. 

Oudermishandeling is een pijnlijke realiteit die we serieus moeten nemen. Als slachtoffer ben je niet alleen, en er zijn hulpbronnen en ondersteuning beschikbaar om je te helpen. Onthoud dat het niet jouw schuld is en dat je recht hebt op veiligheid en respect. Zoek professionele hulp en steun om je weg naar herstel te vinden. Samen kunnen we bewustzijn vergroten en werken aan een samenleving waarin gezinnen veilig en gezond kunnen opgroeien.