Hulp Vragen Bij Oudermishandeling

De jongeren kampen vaak met grote gedragsproblemen waar hulp bij nodig is. En de ouders ondervinden vaak psychische traumatische problemen die diepe wonden achter laten.

Wordt jij als ouder mishandeld of denk jij dat je mishandeld wordt door je kind, dan is het heel belangrijk dat je stappen onderneemt. Kind- oudermishandeling stopt NIET vanzelf. Het komt NIET vanzelf goed, het wordt niet beter en het is geen fase waar ze overheen groeien. Dit gedrag komt vaak ook niet door de puberteit. Nee, sterker nog, er bestaat een grote kans dat de situatie waar jij nu in zit alleen maar erger kan gaan worden. Daarom is het tijd om zelf stappen te gaan ondernemen. En de eerste stap is al gezet. Je bent namelijk op deze pagina terecht gekomen. Dat betekend dat je zelf al weet dat “iets” niet klopt binnen jouw gezin. Erken dat er een probleem is. Je hoeft je niet te schamen en je bent niet alleen!

hulp vragen
Dat gezegd hebbende, dit zijn de dingen die je kunt gaan doen om hulp in te schakelen:

Zelfzorg: Neem de tijd om goed voor jezelf te zorgen. Het is belangrijk om te erkennen dat je tijd en ruimte nodig hebt om te herstellen. Geef jezelf toestemming om te rusten, te ontspannen en activiteiten te doen die je energie en vreugde geven.

Zoek professionele hulp: Het is waardevol om professionele hulp te zoeken tijdens het herstelproces. Therapeuten, counselors of hulpverleners kunnen je helpen om de emotionele gevolgen van het geweld te verwerken en effectieve copingmechanismen te ontwikkelen. Ze kunnen je ook begeleiden bij het opbouwen van veerkracht en het herstellen van je zelfvertrouwen.

Praat erover: Zoek een betrouwbaar persoon met wie je kunt praten over je ervaringen en gevoelens. Dit kan een vriend, familielid, mentor of een ondersteuningsgroep zijn. Het delen van je verhaal en het ontvangen van begrip en ondersteuning kan helend en geruststellend zijn.

Maak gebruik van sociale steun: Vertrouw op je ondersteunend netwerk van vrienden, familie en andere dierbaren. Zij kunnen je emotionele steun bieden, naar je luisteren en je helpen bij praktische zaken. Laat anderen weten wat je nodig hebt en accepteer hulp wanneer dat wordt aangeboden.

Zorg voor je fysieke gezondheid: Geef aandacht aan je fysieke gezondheid door gezond te eten, voldoende te rusten en regelmatig te bewegen. Dit helpt niet alleen bij het herstel, maar versterkt ook je veerkracht en welzijn.

Zoek ontspanning en plezier: Doe activiteiten waarvan je geniet en die je ontspanning bieden. Dit kan variëren van wandelen in de natuur, het lezen van een boek, het luisteren naar muziek, het beoefenen van yoga of het uitvoeren van creatieve hobby’s. Het vinden van momenten van vreugde en ontspanning helpt bij het verlichten van stress en het bevorderen van herstel.

Weet dat je er niet alleen voor staat. Als je hulp nodig hebt bij kind-oudermishandeling, hoef je niet te zwijgen. Het is belangrijk om te weten dat er ondersteuning beschikbaar is voor jou en je gezin. Onthoud dat zelfzorg en herstel een proces zijn dat tijd kost. Wees geduldig en mild voor jezelf terwijl je werkt aan je herstel. Vergeet niet dat het zoeken naar ondersteuning en zorg voor jezelf van essentieel belang zijn bij het herstellen van de gevolgen van geweld.

Het is moeilijk om over kind-oudermishandeling te praten, maar het is de eerste stap naar verandering. Je verdient een veilige en gezonde omgeving. Aarzel niet om hulp te vragen, want jij en je gezin verdienen ondersteuning bij het creëren van een betere toekomst.